Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2021 / 02 Historie a současnost Mediální databáze významně rozšiřují informační zdroje pro čtenáře

Mediální databáze významně rozšiřují informační zdroje pro čtenáře

Jitka Adamčíková, PhD., NEWTON Media / Anopress, Na Pankráci 1683/127, Praha 4

Rychlý rozvoj digitalizace a sociálních médií měly podle mnohých přinést zánik tištěných dokumentů. Poslední měsíce však ukazují, že si deníky a časopisy stále nacházejí své čtenáře, a dokonce vycházejí i tituly nové. Podle srpnových dat průzkumu MEDIA PROJEKT za 1. a 2. čtvrtletí roku 2021 čte tištěná periodika 82 % obyvatel České republiky ve věku 12 až 79 let. Jen v první polovině tohoto roku vzniklo podle První novinové společnosti (PNS), jednoho z největších distributorů tisku v Česku, přes 200 nových titulů, a to i tištěných periodik.1 Tisk navíc patří spolu s rozhlasem a televizí mezi nejdůvěryhodnější média, a to nejen „v době covidové“.

Tištěné tituly tvoří také nejvýznamnější část databáze Anopress, která je přístupná čtenářům v knihovnách. Databáze obsahující mimořádné množství mediálních dat se proto může stát cenným rozšířením nabídky informačních zdrojů a služeb knihoven. K přístupu do Anopressu stačí knihovně jen počítač a internetové připojení.

Dnes máme sice pocit, že si všechno můžeme najít na Googlu, ten však nenabízí starší články, a i ty současné pak řadí dle vlastního algoritmu, který nemusí být pro uživatele vždy relevantní. Oproti tomu v databázi Anopress, která patří od roku 2020 do produktového portfolia společnosti NEWTON Media, nalezneme starší články ještě z doby, kam archiv Google nesahá – nejstarší příspěvky v Anopressu jsou datovány rokem 1996.

Kromě článků z tištěných periodik a on-line zdrojů obsahuje databáze Anopress také textové přepisy zpravodajských televizních a rozhlasových pořadů, internetové zdroje a od roku 2019 případně také příspěvky ze sociálních médií Facebook, Instagram a Twitter. Na jedné platformě se tak sbíhají informace z minulého tisíciletí s informacemi z internetových serverů či sociálních sítí, starými sotva pár minut. Čtenář v databázi najde třeba předvolební sliby minulých vlád týkající se výstavby dálnic či nových tras metra. Archivní články pak může porovnat s aktuálními zpravodajskými příspěvky, které vteřinu za vteřinou „padají“ do databáze. Jen za minulý rok přibylo do archivu přes 9 milionů článků ze všech typů médií. Od doby svého vzniku tak mediální databáze nashromáždila přes 118 milionů českých příspěvků.

Za dobu existence databáze se však výrazně proměnil způsob, jakým se zprávy do archivu ukládají. Před čtvrt stoletím dominovaly skenované novinové články a ruční přepisy televizních a rozhlasových pořadů. Dnes již Anopress monitoruje veškerá média s využitím umělé inteligence a namísto dřívějších lidských přepisovatelů převádí rozhlasové a televizní vysílání do textové podoby automaticky pomocí nejmodernější technologie. Aktuálně v archivu nejvyšším tempem přibývají příspěvky ze sociálních médií a webových zdrojů, následované tiskem, televizí a rozhlasem.

Počet příspěvků v databázi Anopress na vybrané téma

Graf_1.png

 

Registrovaný čtenář může nyní nově využívat archiv Anopressu také z pohodlí svého domova díky vzdálenému přístupu, který mu zprostředkuje knihovna. Možnost přístupu odkudkoliv je v době ovlivněné pandemií velkou výhodou. Oproti běžným internetovým vyhledávačům umožňuje databáze Anopress vyhledávané články filtrovat a řadit dle mnoha volitelných parametrů. Aplikace je uživatelsky přívětivá. Hledání probíhá zadáním libovolného dotazu, který může být tvořen jedním klíčovým slovem, souslovím nebo několika klíčovými slovy. Složitější dotazy se formulují za pomoci logických operátorů, případně závorek. Všechny zadané výrazy se automaticky skloňují podle českých gramatických pravidel. Při zadávání dotazu nezáleží na velikosti písmen ve slovech a souslovích. Aby čtenář nebyl zavalen nadbytečným množstvím příspěvků, může si zvolit potřebné časové období a vybrat zdroje, ve kterých chce vyhledávat, nebo může určité zdroje z vyhledávání předem vyloučit.

 

Zadané dotazy si může uživatel pojmenovat a uložit pro další opakované použití. Vyhledané příspěvky lze uložit do schránek a jednoduše je tak archivovat pro pozdější zpracování. Některým čtenářům knihoven poslouží privátní schránky propojené s jejich e-mailovou adresou, které jsou přístupné pouze jim. Užitečným nástrojem jsou také náhledy originální podoby článků z tištěných periodik včetně obrázků a fotografií, ty je možné zobrazit nebo v knihovně přímo vytisknout

Obr_2.png

Díky přístupu k databázi prostřednictvím knihovny lze také automaticky vyexportovat citaci nalezeného dokumentu do citačního manažeru citace.com a tam s ní dále pracovat podle potřeb uživatele. Případnou pomoc s vyhledáváním poskytne čtenáři obsluha knihovny nebo je možné obrátit se na zkušené pracovníky podpory Anopressu, a to i prostřednictvím live chatu. Zájemci o více informací mohou požádat mj. i o bezplatný zkušební přístup.

Pro financování přístupu do databáze Anopress mohou knihovny využít dotačního programu VISK 8/A Informační zdroje spravovaného Ministerstvem kultury ČR. Ten mimo jiné pokrývá náklady na tzv. multipřístupy, kdy může s databází pracovat současně více uživatelů. Aktuálně čerpá tuto finanční podporu 53 knihoven, které tak významně rozšířily informační zdroje pro své čtenáře.

Databázi Anopress díky její unikátnosti využívají i mnohé vysoké školy, respektive vysokoškolské knihovny. Těm je poskytován multilicenční přístup s různými nadstavbami. Studenti, kteří pracují na svých seminárních nebo závěrečných pracích, mohou s databází pracovat odkudkoliv pomocí vzdáleného připojení přes školní systémy.

Od února letošního roku mohou získat přístup k mediálním datům také zájemci, kteří nepatří mezi čtenáře knihoven ani mezi studenty vysokých škol. Na základě jednoduché registrace je možné získat sedmidenní bezplatný přístup do databáze mateřské společnosti NEWTON Media a prostřednictvím platební brány si zakoupit balíček zpráv, jehož cena se odvíjí od počtu zpráv dostupných v plném znění a časového rozsahu archivu. Ve srovnání s přístupem prostřednictvím databáze Anopress však nabízí tato služba omezenější počet zdrojů a je pro jednotlivce finančně nákladnější než pořízení čtenářského průkazu do knihovny.

 


1 Více na https://mam.cz/zpravy/2021-08/print-neni-mrtev-vznikaji-nove-tistene-projekty/

01.03.2022




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text