Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2020 / 02 Informace a konference Online projekt Karantéňan

Online projekt Karantéňan

Aneta Křižková / Památník Národního písemnictví

karantenan_logo.jpg

Karantéňan vznikl v době karantény a distanční školní výuky v lektorském oddělení Památníku národního písemnictví. S pomocí kreslené a animované postavičky, která se objevuje na sociálních sítích – superhrdiny Karantéňana – motivuje děti k vyprávění vlastních příběhů prostřednictvím média autorské knihy. V sérii krátkých videí provádí děti tvorbou dětských knížek, a to těch nejkrásnějších, nominovaných do soutěže o Nejkrásnější české knihy roku 2019.

K_na _nadvori_strahov.jpg

Děti se s postavou Karantéňana coby průvodcem knižním světem seznamují v úvodním videu https://www.youtube.com/watch?v=AdTD57vVKmM, které vzniklo ve spolupráci s ilustrátorem Milanem Starým a spisovatelkou Ester Starou. Autoři s pomocí Karantéňana provádějí děti všemi složkami tvorby příběhu, od textu až k výtvarnému doprovodu. Postava Karantéňana jako superhrdiny odkazuje také na „hrdiny dneška“ a inspiruje tak k vytvoření vlastního příběhu, kde hrdinství v atmosféře koronaviru překračuje hranice fikce.

karantenan.jpg

V minutových videích Karantéňan představuje osm knih z kategorie dětské literatury, nominovaných do soutěže o Nejkrásnější české knihy roku 2019. Každou z nich prezentuje v průběhu jednoho týdne na svých profilech na Facebooku a Instagramu, kde pomocí fotografií, úryvků či videí z ateliéru přibližuje práci těch, kteří se na výsledné podobě každé knihy podíleli.

K_ve_hvezde.jpg

Do projektu se může zapojit každý, kdo autorskou knihu podle rad Karantéňana vytvořil. Pod otevřenou výzvou „napiš příběh, udělej knihu“ mohou malí čtenáři a ilustrátoři posílat své výtvory do 31. 8. 2020 na adresu lektorského oddělení Památníku národního písemnictví. Karantéňan tři nejlepší z nich vybere, nechá je vytisknout, svázat a podělí se o ně na sociálních sítích.

karantenan_napis pribeh_udelej_knihu.jpg

Karantéňan funguje na platformách Facebook, Instagram a Youtube. Informace o tom, jak se zapojit do výzvy, jsou dostupné na webu Památníku národního písemnictví (www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz).

plakat_karantenan.jpg

02.03.2021




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text