Information for libraries

  • na webu

Visual

Nacházíte se zde: Úvod Archiv 2017 / 01 Informace a konference Univerzitní knihovna Slezské univerzity v Opavě

Univerzitní knihovna Slezské univerzity v Opavě

Mgr. Eva Lacková

01_uk_budova.JPG

Foto 1 Budova knihovny (archiv autorky)

Univerzitní knihovna Slezské univerzity v Opavě se skládá z Univerzitní knihovny - pracoviště Opava, Univerzitní knihovny - pracoviště Karviná, Knihovny Matematického ústavu a Knihovny Institutu tvůrčí fotografie. Pracoviště v Karviné bylo po rozsáhlé rekonstrukci nově otevřeno v roce 2009 v budově Na Vyhlídce v Karviné. Novostavba Univerzitní knihovny v Opavě byla zahájena v roce 2013 a stavebně dokončena v srpnu roku 2016. Po následném vybavení knihovny nábytkem, výpočetní technikou a především knihovním fondem byl provoz v nových prostorách  na Bezručově náměstí 14 (ve vnitřním traktu budovy Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě) zahájen dne 17. 10. 2016.

11_uk_posezeni_pred_studovnou.JPG

Foto 2 Interiéry knihovny (archiv autorky)

Univerzitní knihovna je umístěna ve třech podlažích. V přízemí se nachází vstupní vestibul a samoobslužný box na vracení knih. První patro je vyhrazeno studovně a půjčovně se 72 studijními místy. Uživatelům je zde nově k dispozici samoobslužný výpůjční pult, multimediální koutek a 20 počítačů, možnost kopírování, skenování a tisku.  Součástí knihovny je také sklad. Výpůjčky se realizují ve studovně a půjčovně u výpůjčního pultu. Ve druhém patře se nachází samostatná studovna Rakouské a Německé knihovny.

(Německá knihovna vznikala na základě darů Obecně prospěšné nadace Hermanna-Niermanna se sídlem v Düsseldorfu, která fond knihovny každoročně rozšiřuje.  Fond Rakouské knihovny je pravidelně doplňován výběrem knih z rakouských vydavatelství a dary, které jsou zasílány z Ministerstva zahraničí ve Vídni, s cílem doplnit jednotlivé obory obsažené v knihovně jako např. historie, lingvistika, kultura, společenské vědy, politika a mezinárodní politika Rakouska, EU, školství, beletrie apod.)

16_uk_studovna.JPG

Foto 3 Interiéry knihovny (archiv autorky)

17_uk_multimedialni_ucebna.JPG

Foto 4 Interiéry knihovny (archiv autorky)

Knihovní fond tvoří odborná literatura z oborů zastoupených na Slezské univerzitě v Opavě. Vyhledávání ve fondu knihovny umožňuje online katalog Carmen. Ve fondu knihovny se nachází knihy, odborné časopisy, audiokazety, videokazety, CD a vysokoškolské závěrečné práce. Knihovna poskytuje zprostředkování přístupu k prestižním elektronickým informačním zdrojům (databáze, elektronické knihy a časopisy). Nově je v provozu repozitář závěrečných kvalifikačních pracídigitální knihovna obsahující 130 monografií z fondu Univerzitní knihovny Slezské univerzity v Opavě.

Více v následujícím rozhovoru…….

30.06.2017




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text